Konstens Hus

konsthus.jpg

Konstnären Eva Fidjelands första vision av Konstens Hus ser ut så här, ett växthus i glas, som en minikyrka eller fantasislott.

Så här säger hon själv om sitt sinnliga `upplevelserum´:

- Jag kände att jag måste skala av mig kulturens lager, och ta fram min emotionella sida. Det centrala för mig blev att ta in naturen i byggnaden.

- De flesta arbetsplatser som jag besökt har jag upplevt som oerhört sterila. Jag förlorar initiativkraft, jag vill bara ut därifrån.

- Istället vill jag komma in i ett rum där man hör porlandet av vatten. Som en symbol för flödet och rörelsen. Jag vill ha växter och blommor i rummet, så jag kan känna mig välkommen som hel människa, inte bara med intellektet utan också med mitt känsloliv och kärleksliv.

- Jag vill kunna ge mig hän utan att veta var jag hamnar. Man måste passera kaos innan man träder in i klarhetens och skärpans rum.

Omkring två månader har arkitekten Bengt Warne haft på sig att omsätta Eva Fidjelands idé till byggnadsritning. Han har flera förslag, men det här består av ett stenhus omslutet av ett växthus. Inte bara för uppvärmningens skull, där glashuset blir en gigantisk solfångare, utan också som den välkomnande gest Eva Fidjeland efterlyser.

Inuti sitt hus har han ritat flera trädgårdar, en tropisk trädgård, en medelhavsträdgård och en eller fler svenska trädgårdar.

Bengt Warne, som väckt internationell uppmärksamhet som arkitekt, vill skapa en `sinnlig, funktionell arkitektur som kan ge inspiration.´

Han anser att de tekniska lösningarna redan finns för att vi skulle kunna bygga och bo mer lustbetonat, hälsosamt och ekonomiskt.

copyright TINA JEPPSON

(Barometern den 20 februari 2002)

 

 

konstens-hus.jpg

 

 

 

http://EvaFidjeland.mono.net

http://evafidjeland.bloggo.nu 

http://Svenskakonstnarer.se/galleri/EvaFidjeland

http://musecube.com/EvaFidjeland

http://cargocollective.com/EvaFidjeland

 

eva-0024.jpgEVA FIDJELAND - konstnär och poet.

 

Eva Fidjeland har en brokig bakgrund  med uppväxt i Portugal, Libanon, Afghanistan och Iran.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.